Sofra
Mutfak
Ev Yaşam
Koleksiyonlar
Outlet
Yeni Yıl
Filtreler
Görünüm
Görünüm
Sırala
Bir mutfağın olmazsa olmaz ürünleri arasında tencereler ön plana çıkar. Doğru ısıda, doğru kıvamda ve istenilen miktarda yemek pişirmek için geleneksel bir mutfak gereci olan tencereler mutfaktaki yerlerini korumaktadırlar. Gelişen teknoloji ile oldukça çeşitlenen bu gereçler, farklı ihtiyaçlara yönelik modern tasarımları ile kullanıcıların beğenisine sunulur.
Hayatınızı kolaylaştıracak tencere çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
İyi bir tencere seçiminde bulunabilmek için ürünün sahip olduğu çeşitlerin özellikleri dikkate alınabilir. Pişirme süreleri, temizlenme koşulları, saklama imkanı, boyutu ve ağırlığı söz konusu özelliklerinden bazılarıdır. Çelik olan ürünlerin pişirme süreleri uzun olabilir ancak bu ürünlerin sahip olduğu sağlıklı saklama imkanı, kullanıcıların dikkatini çeker. Oksitlenmeyen bu malzemeler kullanım sonrasında kolaylıkla temizlenebilir. Teknolojinin gelişmesi ile evlerimize giren bulaşık makinelerinde gönül rahatlığı ile yıkanabilirler. Ortalama bir çelik tencere 20 cm çapa sahiptir. Yaklaşık 3 litre alabilen bu ürünlerin ağırlığı 1,5 kilogram civarında olabilir. Döküm modellerin eşit ısı dağılımı ve yavaş pişirme özelliği bulunur. Soteleme, kızartma, haşlama ve fırınlama gibi çeşitli pişirme şekillerinde lezzetin kıvamında olmasını sağlar. Sıcaklığı koruma özelliği de tercih edilmesi için sıralanan yönlerindendir.
Yemek pişirme söz konusu olduğunda sağlık ilk aranan özellikler arasındadır. Sağlıklı bir deneyim için kullanılan bütün malzemelere ayrı bir önem gösterilir. Yalnızca pişirme işlemi esnasında kullanılan malzemelerin dışında bu işlemi yapmak için aracı olan malzemelerin de materyalleri büyük önem taşır. Tencere seçimi sırasında hangi ürünü tercih edeceğinize bu materyallerin özelliklerine göre karar verebilirsiniz.
Granit, alüminyum ve karbon çelik çekirdeklerinden oluşan porselen emaye kaplamaya sahip yüzeylere denir. Bu şekilde adlandırılan ürünlerde çeşitlilik görülür. Doğal granitten yapılan modeller de piyasada kullanıcılara sunulur. Seramik modeller de benzer bir yapıya sahiptir. Yüzeyleri granit modellere oranla daha kaygan bir materyal ile kaplıdır.
Çelik tencere modellerinde materyallerin oranları değişiklik gösterir. Çelik demir elementi ile karbon elementinin birleşiminden oluşan karışıma verilen isimdir. Çeliğin kalitesi bu bileşenlerin oranlarına göre değişiklik gösterir. Döküm tencere olarak adlandırılan modeller ise ham demirden imal edilir.
Güveçler tamamen topraktan elde edilen seçeneklerdendir. Sırlı ve sırsız olarak iki seçeneğe sahiptir. Toprak ürünün yüzeyine kaplanan sır daha parlak gözükmesini sağlar. Son dönemlerde kullanıcıların karşısına tamamen camdan elde edilmiş tencere seçenekleri de çıkar. Tercih edeceğiniz ürünün materyaline göre pişirme olanakları değişiklik gösterir. Seçim işlemi sırasında bu bilgileri değerlendirebilirsiniz.
Tencere modelleri farklı ebat seçenekleri ile karşınıza çıkar. Bu modellerin isimlendirilmesi kimi zaman ürünün litre kapasitesine göre kimi zaman da ürünün çapına göre belirlenir. Yalnızca bu unsurlar tencerelerin ebatlarını etkilemez. Ürünlerin derinlikleri de tercih sırasında dikkate alabileceğiniz hususlardır.
Basık modeller genellikle 26-28 cm çapta olurlar. Bu ürünlerin halk arasındaki adı pilav tenceresi olarak bilinir. Yayvan olmaları, pişirme işleminde suyu rahat kontrol etmenizi ve kolay pilav pişirmenizi sağladığı için bu şekilde isimlendirilirler. Bu modeller genellikle 4,5 - 5 litre hacim aralığında olurlar.
Daha derin modellerin ölçüleri ve hacimleri değişiklik gösterir. En küçük derin modeller genellikle 12 cm çap ölçüsüne sahip, 750 ml hacimli ürünlerdir. Aynı hacme sahip basık modellerin ise çap ölçüsü 14 cm olarak verilebilir. Yaklaşık 2 litrelik hacme sahip derin tencere modellerinin çap ölçüleri 16 - 18 cm aralığında bulunur.
Klasik olarak nitelendirilen orta boy ürünlerin çapları ise genellikle 20-24 cm aralığındadır. Bu ürünlerin hacimleri 3,5 - 5 litre civarında değişkenlik gösterir. Orta boy olmaları dolayısıyla 3-6 kişilik porsiyonda yemek yapma imkanını kullanıcılarına sunar. Derin olarak nitelendirilen modellerde 9 - 10 litre hacme sahip ürünler genellikle 28 cm çap ölçüsüne sahiptir. Daha büyük porsiyonlarda yemek pişirimleri için 40 litre ve üzerine çıkabilen hacim seçenekleri bulunur.
Mutfakların baş tacı tencerelerin uzun ömürlü olabilmesi için dikkat edebileceğiniz şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Doğru ürünü ararken tencere çeşitleri arasında kararsızlıklar yaşayabilirsiniz. Bu doğrultuda dikkat edebileceğiniz, her zevke ve her ihtiyaca hitap eden birden fazla özellik mevcuttur. İlk olarak ürünü hangi boyutlarda almak istediğinize karar vererek işini kolaylaştırabilirsiniz.
Sadece kaynatma, ızgara, kızartma, pilav ve benzeri farklı pişirme işlemlerine göre tencerelerin işlevsellikleri değişiklik gösterir. Tatlarının güzelce karışmasını isteyebileceğiniz et yemeklerinde, döküm ürünleri inceleyebilirsiniz. Bu ürünlerin uzun süre sıcak tutma ve yavaş pişirme özellikleri dolayısıyla harlı ateşe maruz kalmayan yemekler, demlenerek ideal tada ve kıvama ulaşır.
İşlevine karar verdikten sonra temizlik aşamalarına dikkatini yöneltebilirsiniz. Çelik ve cam tencereler bulaşık makinesinde rahatlıkla yıkanırken, güveç, granit ve döküm gibi modeller el ile yıkamaya uygundur. Temizlik şartlarını inceledikten sonra sıra dekoratif duruş ve kullanım kolaylığının kullanıcıya nasıl sunulduğuna gelir. Mutfakta hem kolay kullanılabilen hem de göz zevklerine hitap eden ürünlerin tercihi ortama şık ve ferah bir hava katar.
Doğru ürün seçiminde fikrinizi etkileyebilecek önemli özelliklerden biri de fiyat aralıkları olur. Her bütçeye uygun farklı model ve işlevlere sahip ürünler piyasada kullanıcıların karşısına çıkar. Bu ürünlerden hangisinin bütçenize uygun olduğunu belirlemek için çeşitli yollar bulunur.
Ürünlerin fiyatları genellikle ham maddelerine ve işçiliklerine göre değişiklik gösterir. 26 cm çapa sahip bir basık çelik tencere, aynı ölçülere sahip basık bir döküm üründen daha uygun fiyatlı olabilir. Farklı seçeneklerde ise bu durumun tersi de karşınıza çıkabilir. Ebat büyüdükçe ham madde kaynaklı değişen fiyat, boyut küçüldükçe artan işçilik veya teknik özellikler doğrultusunda artış gösterebilir.
Bütçenize uygun tencere modelleri arayışında iseniz her bütçeye uygun fiyat seçeneklerine sahip, modern dokunuşlarla tasarlanan Porland tencere çeşitlerini inceleyebilirsiniz. Size sunulan seçenekleri değerlendirerek mutfağınızın en temel parçasına gönül rahatlığıyla karar verebilirsiniz.