{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

800 TL ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava!

Üretim Teknikleri

Porland'ın ürettiği porselenin en önemli özelliği, özenle seçilen kaolenler ve diğer ham maddelerle oluşturulan bileşimiyle elde edilen, porselenin bünyesi ve yüksek ısıda eriyen Feldspatik sırıdır. Yüksek ısıda sırın altındaki porselen gövdede camlaşarak, yüksek ışık geçirgenliği yapmasıyla, Porland ürünleri üstün sır kalitesi, mukavemet ve estetik açıdan harikulade görünüm kazanmaktadır.

PORSELEN ÜRETİM AŞAMALARI NELERDİR?

HAM MADDE HAZIRLAMA

·  Porselen üretimi hamur hazırlama bölümünden başlar.

·  Ham madde olarak kil, kaolen, kuvars, k-feldspat, kalsit, dolomit kullanılmakta olup, yüksek kalitedeki bu hammaddeler hem yurtdışındaki hem de yurtiçindeki tedarikçilerinden sağlanır.

·  Şekillendirilecek ürüne göre belirli oranlarda karıştırılan çamur, farklı şekillendirme yöntemlerine göre ayrı ayrı işlemlerden geçirilir.

·  İzostatikpres yöntemi ile şekillendirme için spray dryer da granül,

·  Plastik şekillendirme için, vakum preste sucuk,

·  Döküm yöntemi ile şekillendirme için de, döküm çamuru hazırlanır.

·  Sırlama bölümünde kullanılacak şeffaf ve renkli sırlar hazırlanır.

ŞEKİLLENDİRME

1- Plastik şekillendirme (torna)

·  Plastik şekillendirme yöntemi ile fincan, kupa, bazı tabaklar, kase, tuzluk, şekerlik, çorbalık, tencere, hardallık, kürdanlık, yumurtalık vb. ürünler yapılabilmektedir.

2- Döküm şekillendirme

·  Basınçlı döküm yöntemi ile kayıklar, fırın kapları, amorf yapılı ürünler vb. şekillendirilir,

·  Boş döküm şekillendirme yöntemi ile tuzlu ve biberlikler, kürdanlıklar, sosluklar, çorbalıklar, demlikler, demlik ve çorbalık kapakları üretilir.

·  Dolu döküm şekillendirme yöntemi ile kaşıklar, bazı oval tabaklar, biblolar vb. ürünler üretilir.

3- Pres ile şekillendirme

·  İzostatik pres ile şekillendirme yöntemi ile yuvarlak tabak, oval tabak, çukur tabak, kayık tabak ve kase üretimi yapılabilir. Üretimin büyük bir kısmı bu yöntem ile yapılmaktadır.

PİŞİRİM

Bisküvi Pişirim

Şekillendirme bölümünde şekillendirilen ürünler sırlama öncesi belirli bir mukavamet ve su emme kapasitesine sahip olabilmesi için rutubetlerini attıktan sonra 1000°Cde ortalama 15-17 saatte biskuvi pişirim yapılır. Bisküvi pişirimini tamamlamış mamuller sırlamaya hazır hale gelir.

Sırlama

Bisküvi pişirimi yapılan mamuller, hamur hazırlama bölümünde hazırlanan sır ile daldırmalı sırlama yöntemi ile sırlama yapılır. Sırlama, otomatik daldırma ve püskürtme makineleriyle yapılır.

Sırlı Pişirim

Öncelikle sırlanan tüm mamullerin, ürünlerin fırın plakalarına yapışmaması için ayakları silinir ve fırına yüklenir. Sırlı pişirim, sert porselen ürünlerde 1350°C-1400°C’de, 6-9 saatte redüktif atmosferde yapılır. Alumilite ürünlerde 1250°C--1280°C’de 6-9 saatte oksidatif atmosferde yapılır.

KALİTE KONTROL

Sırlı pişirimi yapılan porselen ürünlerin öncelikle otomatik parlatma makinasında yakları parlatılır ve yüzde yüz kalite kontrolünden geçirilerek kalite sınıflandırılması yapılır. Tüm kalite ve analiz verileri bilgi sistemlerine işlenir ve değerlendirilmesi yapılır.

PORSELEN DEKORLAMA TEKNİKLERİ

Porselen ürün üzerine uygulanan dekorlar; kullanım amacı, üretim adetleri ve ürün işlevine göre farklı tekniklerde uygulanabilmektedir.

Bu yöntemlerden bazıları;

·  Dijital baskı

·  Çıkartma

·  Fırça ile boyama

·  Kumlama

·  Püskürtme boyama

·  Elek baskı

Seri anlamda üretilen ürünlerde, çıkartma adını verdiğimiz teknikte, porselen boyaları, serigraf baskı yöntemi ile özel kağıtlara basılır ve bu çıkartmalar da porselen ürün üzerine monte edilerek uygulanır.

Özel üretim dekoratif ürünler ise ağırlıklı olarak el dekoru adını verilen teknik uygulanır. Bu yöntemde dekor, elle fırça kullanarak veya püskürtme boya yöntemi ile ürün üzerine uygulanmaktadır.

PORSELEN DEKOR PİŞİRİM YÖNTEMLERİ

Sır İçi

·   Sır içi dekorlamada ürünler 1100-1200°C derecede fırınlanır. Desenlerin basımında 1100-1200°C dayanıklı boyalar kullanılır. Renk yelpazesi sır üstü boyalar kadar geniş değildir. 1100-1200°C dereceye fırınlanan porselen ürünlerin sır tabakası 1100-1200°C derecede ergime noktasına gelir, ergiyen sırın içine boya gömülür. Böylece çok sert olan sır tabakasının zırhına bürünür.

·  Sır içi dekorlamada ürünlerin renkleri solmaz ve desenleri çıkmaz, bulaşık makinesinde gönül rahatlığıyla yıkanabilir.

·  Sır şeffaf bir katman olduğundan (cam gibi, camdan sert) içine gömülen desen parlak görünür. Elinizi desen üzerinde gezdirdiğinizde boya elinize genelde gelmez ancak bazı boyalar elle hissedilebilir. Fakat desen yüzeyi kaygandır.

·  Sır içi uygulamada Altın Yaldız dekor yapmak mümkündür. Sır üstü dekorlamada yapılan gibi parlak görünmez. Fırın sonrası her bir ürünün tek tek parlatılması gerekir. Bulaşık makinesine girebilen bu ürünlerin zamanla görünümü bozulabilir ve soluklaşır.

Sır Üstü

·  Sır üstü dekorlamada ürünler 850°C derecede fırınlanır. Desenlerde 850°C dayanıklı boyalar kullanılır. Sır içinde kullanılan boyalar kullanılmaz. Renk yelpazesi sır içine göre daha yüksektir.

·  Sır üstü pişirimde porselen yüzeyindeki sır katmanı pişim derecesinden dolayı sır içindeki gibi ergimez bu yüzden boya sır katmanına fazla gömülmez. Boyaların sır yüzeyine tutunması boya içindeki birtakım maddelerden dolayı oldukça iyidir.

·  Dayanım ömrü sır içi kadar olmasa bile, kullanıcıları memnun edecek düzeydedir.

Sır Altı

·  Sır altı dekorlama; bisküvi pişirimi yapılan ürün üzerine “yüksek sıcaklık boyaları” olarak adlandırılan boyalar kullanılarak yapılan dekoru ifade eder.

·  Sır altı renk dekoru için boya direkt olarak bisküvi ürün üzerine uygulanır ve eriyen sır renkler üzerinde bir örtü tabakası oluşturur.

·  Prensip olarak, sır altı dekor pişirimi; porselen için sır pişirimini temsil eder ve 1350°C-1370°C sıcaklıklarda gerçekleştirilir.

DEPOLAR

Beyaz Mamul Deposu üretiminden gelen ürünler öncelikle beyaz mamul deposu stoğuna alınır. Üretim emirlerine uygun olarak; dekorlanacak ise öncelikle ayakları otomatik taşlama makinesinde parlatılır ve daha sonra yıkama makinesinde yıkanır ve kurutulur, gerekli kalite ayrımları yapılır ve bu şekilde Dekor bölümüne gönderilir. Dekor uygulaması olmayacak ise ayak parlatma ve yıkama işlemlerinden sonra direkt olarak paketleme bölümüne gönderilir.

PAKETLEME VE SEVKİYAT

Paketleme, sevkiyat ve dekor pişirimi yapılan ürünler, ayrıca, dekorsuz gönderilecek tüm ürünler sevk edilmeden önce gerekli ambalaj etiketleriyle birlikte paketlenir. Ürünler, sevk emrine uygun olarak sevkiyat bölümünden sevk edilir.